Bensindriven, batteridriven eller elektriskt driven lövblås?

En lövblås kan vara en god investering för den som har en lite större trädgård. Det är ett verktyg som lättare låter dig hålla trädgården fin. Vindsnurror, pynt och snygga utemöbler gör visserligen sitt, men om trädgården är fylld av löv, grenar och grus spelar det knappast någon roll hur snygg trädgården är i övrigt.

Idag är urvalet av lövblåsar på marknaden ganska stort. Ett av de beslut du kommer att behöva ta innan köp är om den ska drivas på bensin eller el. Här går vi igenom de olika för- och nackdelarna.

Eldriven

Antalet eldrivna lövblåsar, som kopplas in med sladd kan upplevas ganska få i jämförelse med bensin- och batteridrivna varianter. Det finns dock en tydlig fördel: du kan blåsa hur länge du vill, utan att oroa dig för att bränsle eller batteri ska ta slut.

Andra fördelar är att de är tystgående och att de inte sällan är billiga i jämförelse med sina batteri- eller bensindrivna motsvarigheter. Nackdelen? Givetvis att sladden kan vara i vägen när du blåser, och att du aldrig kan gå för långt från ett eluttag.

Batteridriven

Batteridrivna modellers största fördel är att de är lätta att hantera. Du behöver inte oroa dig för att tanka eller koppla in dem i ett vägguttag. Se bara till att hålla batteriet laddat, så blir lövblåsningen smidig och enkel att genomföra. En annan fördel är att inte väger särskilt mycket, och är enkla att plocka fram för att till exempel blåsa lite löv på altanen. Nackdelen är att arbetspassen aldrig kan bli särskilt långa.

Bensindriven

Den som har en större tomt med mycket löv kan behöva en bensindriven lövblås. De kostar något mer, men är också kraftigare och passar bra när du, i stora mängder, behöver blåsa bort löv o skräp.

En fördel är att bensin är flexibelt. Du behöver aldrig spendera tid på att låta den ladda (som med en batteridriven blås) eller tänka på att vara nära ett eluttag (som med en eldriven modell). Nackdel är avgaser – och att bensin inte är särskilt billigt. Dessutom brukar de var lite tyngre.