Jul i trädgården

Det är visserligen rätt lång tid kvar till jul. Men inspiration och idéer till hur julen kan firas kan givetvis hämtas under årets alla månader. I den här texten fokuserar vi på hur du kan förvandla trädgården till ett drömskt julland. 

Islyktor

Islytkor är ett enkelt sätt att ge trädgården lite julstämning. Fyll bara en skål eller en form med vatten. För att piffa upp dem lite kan du lägga i lite granris, kottar eller ev. några röda bär som fryser fast i formen. Sedan är det frysa in formen och tina den lite för att få fram islyktan. Stoppa sedan i ett ljus och ställ den i trädgården.

Gör en egen krans till dörren

En krans till dörren kan man såklart köpa – men varför inte göra en själv? Det du behöver är en kransstomme, ris och sedan en ståltråd för att binda ris och och fästa dekorationer med. Vilket granris du ska ha är upp till dig. Ädelgranris är fint, men vanligt ris från rödgran doftar mer. Ett tips är att gå förbi en julgransförsäljare och fråga om det finns något ris du kan ta.

Ha rätt arbetskläder

När du fixar i trädgården bör du givetvis ha rätt arbetskläder. En varm tomtedräkt är optimalt – men åtminstone kan du besöka jultröjbutiken för en snygg och tjock jultröja. Glöm inte att ha bra handskar och kanske även ett par täckbyxor, om du planerar att påta i trädgården en längre stund.

Bjud in djuren

De små fåglarna som inte flyttar söderut kan få det ganska svårt under vintern. Genom att sätta upp en fin holk och ett par vackra juldekorationer i trädet får du en levande trädgård som spär på julstämningen. Ett annat, lite enklare alternativ, är att helt enkelt ställa ut ett fat med äpplen. Tänk dock också på att även rådjur är väldigt förtjusta i äpplen…

Juliga vindsnurror

Ett annat givet alternativ är givetvis att ställa ut juliga vindsnurror. Hur du gör dem juliga är upp till dig, och bara fantasin sätter gränser. Ett enkelt förslag är att göra en egen vindsurra med röda och vita färger. Ett annat tips är att utsmycka stången på olika vis. Till exempel kan du linda julgransklädnad runt den.